ŠTO JE SVETA HRANA?

 

Pionir nutricionizma - dr. Weston Price - sredinom dvadesetog stoljeća proveo je opsežno desetgodišnje istraživanje 14 zdravih primitivnih naroda sa svih strana globusa koji su u to vrijeme još bili na rubu civilizacije. Imao je priliku promatrati njihov kontakt s njom i promjene nastale zbog tog kontakta. Premda su ti narodi do tada bili besprijekornog zdravlja, svi su imali tradiciju s osobitim naporima nabavljati neke namirnice za svoje trudnice, djecu i starce. Smatrali su ih posebnim, svetim namirnicama.

Razvojem industrije i trgovine ove su namirnice izgubile bitna svojstva koja su ih činila takvima.

Primitivni su narodi zajedno s običajima doseljenika od njih primili i zdravstvene probleme koji su među doseljenicima bili uobičajeni. Weston Price je dokumentirao stanje prije i poslije te analizirao tisuće uzoraka namirnica u svom američkom laboratoriju s timom suradnika te napravio više tisuća fotografija kao svjedočanstvo za buduća vremena koje čuva zaklada Price-Pottenger Nutrition Foundation a veoma aktivno promiče i zaklada Weston A. Price Foundation.

Njegove bilješke i fotografije nalaze se u djelu Nutrition and physical degeneration, online dostupnoj i OVDJE.

Sveta Hrana je oznaka za napore da se i u život današnjeg čovjeka vrati sve ono što je tradicija brižno njegovala a znanost svojim istraživanjima potvrdila kao blagotvorno i nezamjenjivo kako u prehrani tako i u načinu života.

Ulje fermentirane riblje jetre jedno je "izgubljenih blaga". Vikinzi su pred vratima svojih kuća držali bubanj sa fermentiranim ribljim jetrama a rimski vojnici svakodnevno uzimali riblje ulje. Gotovo sve marke ulja jetre bakalara danas, u dućanima zdrave prehrane prošla su kompleksnu preradu. Ta prerada, radi jednostavnosti procesa i postizanja željene trajnosti, teksture, mirisa i okusa u pravilu neutralizira vrijedne hranjive tvari.

Sirovo ulje fermentirane jetre bakalara sadrži sve prirodne nutrijente u netaknutom obliku a prilikom proizvodnje ne koristi se toplina.  

Blue Ice fermentirano ulje jetre bakalara najbolje je koristiti u kombinaciji sa X-Factor gold maslačnim uljem. (Royal mješavina) To je otkriće dr. Westona A. Pricea 30ih godina prošlog stoljeća, koji je uočio da kombinacija tog dvoje postiže bolji učinak od uzimanja zasebnih sastojaka.

Izdvajamo iz ponude:

Green Pasture fermentirano ulje fermentirane jetre bakalara (nekadašnji Blue Ice) po cijeni od 39,02 €

Green Pasture Royal mješavina - gel po cijeni od 46,98 €

Rosita EVCLO nefermenirano ulje jetre bakalara - kapsule po cijeni od 44,20 €